Suomen Uusperheiden Liitto ry:n Stepping-hanke muuttuu StepApp-toiminnaksi

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut STEA:n avustusehdotuksen, jonka myötä Suomen Uusperheiden Liiton Stepping-hanke muuttuu StepApp-toiminnaksi. StepApp-toiminta tulee jatkamaan uusperhetyötä nykyisten Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän ja Varsinais-Suomen yhteistyökuntien lisäksi Pirkanmaalla, jonne koulutettiin ensimmäiset StepApp-valmentajat syksyllä 2021.

Teini-ikäiset lapsen koiran kanssa sohvalla.

Stepping-hankkeen toimintavuosina 2018–2021 päätavoitteena on ollut uusperheiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen, ongelmien ennaltaehkäisy sekä oikea-aikaisen tuen tarjoaminen. StepApp-konsepti käsittää StepApp-valmennuksen® uusperheille, StepApp-valmentajakoulutuksen sote-alan ammattilaisille sekä StepApp-sovelluksen, joka on suunnattu ammattilaisille ja StepApp-valmennukseen osallistuville uusperheille. StepApp-toiminta jatkaa Stepping-hankkeessa aloitettua työtä tarjoamalla jatkossakin maksuttomia StepApp-valmennuksia uusperheille sekä vahvistamalla uusperheosaamista yhteistyökunnissa yhdessä kuntien ammattilaisten kanssa.

StepApp-toiminta laajentuu Pirkanmaalle

Yhteistyötä on hankeaikana tehty Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa ja Tuusulassa. Varsinais-Suomessa Raisiossa, Naantalissa, Ruskolla, Nousiaisissa, Mynämäellä ja Maskussa. Pirkanmaalle koulutettiin ensimmäiset StepApp-valmentajat syksyllä 2021 ja ensimmäisiä valmennuksia järjestetään kevään 2022 aikana. Yhteistyökuntia Pirkanmaalla ovat Tampere, Nokia, Lempäälä, Kangasala ja Ylöjärvi.

”StepApp-toiminnan pariin hakeudutaan useimmiten siinä vaiheessa, kun uusperhe-elämää on eletty noin kolme vuotta. Se onkin usein taitekohta uusperhe-elämässä, jolloin ulkopuolisen tuen tarve perheessä saattaa kasvaa. Tavoitteenamme onkin vahvistaa uusperhetyötä ja tarjota alueiden uusperheille tukea jo varhaisessa vaiheessa, ennen kuin perheiden haasteet kasvavat liiaksi. ”, StepApp-toiminnan asiantuntija Elisa Jyllikoski kertoo.

StepApp-valmennus tarjoaa vertaistukea ja tietoa

Valmennuksessa uusperheiden aikuiset saavat ammattilaisten ohjauksessa vertaistukea, ohjausta ja konkreettisia työkaluja perheen arkeen. Valmennusta ohjaa työpari, jotka ovat sosiaali-, terveys-, tai kasvatusalan ammattilaisia, joilla on StepApp-valmentajan pätevyys. Valmennusta suositellaan uuspareille, jotka kaipaavat tietoa uusperheen eri vaiheista ja lisää ymmärrystä uusperhedynamiikasta. Valmennuksessa perheet saavat käyttöönsä uusperheille kehitetyn StepApp-mobiilisovelluksen, jota koko perhe voi käyttää valmennuksen ohessa, ja sen avulla myös lapset ja nuoret pääsevät mukaan valmennukseen. Lisätietoja sekä tulevat valmennukset löydät tästä linkistä.

Suomen Uusperheiden Liiton StepApp-toiminnan päätavoitteena on uusperheiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen, ongelmien ennaltaehkäisy sekä oikea-aikaisen tuen tarjoaminen. StepApp-konsepti käsittää StepApp-valmennuksen® uusperheille, StepApp-valmentajakoulutuksen sote-alan ammattilaisille sekä StepApp-sovelluksen, joka on suunnattu ammattilaisille ja StepApp-valmennukseen osallistuville uusperheille. StepApp-toiminta jatkaa Stepping-hankkeessa (2018-2021) aloitettua työtä tarjoamalla StepApp-valmennuksia uusperheille sekä vahvistamalla uusperheosaamista yhdessä kuntien ammattilaisten kanssa.

‹ Takaisin