#METurku-tapahtuman nuoret: ”Mikä sitten on normaali perhe?”

Stepping-hankkeen Sosionomiharjoittelija Tiina Hämäläinen

Ydinperhe, uusperhe, sateenkaariperhe… Monimuotoiset perheet puhuttelivat kuudes- ja seiskaluokkalaisia #METurku-tapahtumassa Suplin ja Stepping-hankkeen messuosastolla.
Lasten oikeuksien päivänä järjestetyn messutapahtuman tavoitteena oli lisätä nuorten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta oman hyvinvointinsa edistäjinä. Tapahtumassa nuoret saivat tietoa esimerkiksi terveellisistä elintavoista, mielenterveydestä ja sosiaalisista suhteista. Tapahtuma järjestettiin Turussa, Kupittaan urheiluhallissa. Koululaiset kiersivät erilaisia pisteitä, joita järjestämässä olivat muun muassa erilaiset järjestöt, Turun kaupunki ja seurakunta.

Suplin pöydän takana nuoria tapasivat minä Tiina, Stepping-hankkeen harjoittelija sekä hankesuunnittelija Anni Pakarinen. Nuoret saivat vastata pieneen uusperheitä koskevaan kyselyyn ja mikä hienointa, he saivat tämän jälkeen pyöräyttää upeaa onnenpyörää ja palkinnoksi tuli jokaiselle karkkia. Runsas karkkipöytä houkuttelikin nuoria paikalle paljon.  Kysyimme nuorilta, mitä heille tulee mieleen sanasta uusperhe, äitipuoli ja bonuslapsi.

Kyselyn perustietona nuoret määrittelivät ensin oman perhemuotonsa, joka tuottikin monelle hankaluuksia. Vaihtoehdoista ensimmäinen ja yleisin olikin ydinperhe, vaikka yllättäen monikaan ei tiennyt tuon sanan merkitystä.  Nuoret kysyivätkin meiltä, että onko se niin sanottu normaali perhe?

Muina vaihtoehtoina oli esimerkiksi uusperhe, yhden vanhemman perhe, sateenkaariperhe ja adoptioperhe…. paljon keskustelua kirvoitti nuorissa kysymys, että mikä sitten on normaali perhe? Tätä kysymystä pohdimme  yhdessä nuorten kanssa messupöydän ääressä.

Uusperhe toi sanana  mieleen monenlaisia asioita, yleisin vastaus oli kuitenkin ”uusi perhe”. Äitipuolesta mieleen putkahtivat sanat ”puolikas äiti” tai ”ei oma äiti”. Bonuslapsi miellettiin useimmissa vastauksessa adoptiolapseksi. Monille nämä sanat olivat vaikeita, ehkä joskus kuultuja, mutta ei sen enempää puhuttuja asioita.

Sanapilvestä avautuu muita nuorten mieleen tulleita asioista.
Kohtaamamme nuoret olivat ihania, avoimia ja kiinnostuneita… Nuorten vastauksia tullaan hyödyntämään Stepping-hankkeen kehittämistyössä. Iso kiitos osallistujille arvokkaista kommenteista!

Kirjoittaja on Stepping-hankkeessa elokuusta asti mukana ollut sosionomi-harjoittelija, itsekin uusperheellinen Tiina Hämäläinen.

#MeTurku-tapahtuman järjestivät Turun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ry, Turun ja Kaarinan seurakunnat, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Turvary ry. Tapahtuman suojelijana oli Suomen Unicef.