Parisuhdevinkkejä uusperheellisille

Halauksia, suukkoja, kosketuksia ja läheisyyttä. Käpertyminen kumppanin viereen sohvannurkkaan, arjen kiireiltä varastettu suudelma tai intiimi, syvä katse ruuanlaiton lomassa voi  uusparien mukaan vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta kiireisen lapsi- ja uusperhearjen keskellä.

Uuspareille suunnattuun, Stepping-hankkeen toteuttamaan parisuhdekyselyyn vastasi viiden päivän aikana lähes 100 uusperheellistä, pääasiassa vastaajat olivat naisia, mutta muutama mieskin oli mukana. Noin puolet vastaajista olivat eläneet uusperheenä  3-5 vuotta. Kyselyyn vastanneet uusperheelliset kertovat olevansa varsin tyytyväisiä parisuhteeseensa, jopa yli 80% kokivat parisuhteen onnellisuuden olevan kouluarvosanoin kahdeksan tai enemmän. Kokosimme tämän jutun loppuun vastauksista vinkkilistan, josta voit poimia itsellesi ideoita oman parisuhteesi vaalimiseen.

Monet pariskunnat hellivät puolisoa vaikkapa ihanalla iltapalalla, halaamalla, pussaamalla ja yksinkertaisesti sanomalla, että rakastaa. Myös viestien lähettäminen koetaan hyvänä tapana huomioida puolisoa kiireen keskellä.

Uusparisuhteen vahvuuksina koettiin tasaisesti huumori, asioista puhuminen, samanlaiset arvot, luottamus, tahto, rakkaus ja seksuaalisuus.

Uusperheen parisuhteissa, kuten muissakaan parisuhteissa kaikki ei kuitenkaan ole täydellistä ja romanttisuutta voi joutua hieman herättelemään. Uusperheen parisuhdetta voi kuormittaa perheen arjenpyörittämisen ja muun arjen välttämättömien velvollisuuksien aiheuttama yhteisen parisuhdeajan (tai oman ajan) puute, ainainen kiire, toimimaton arki ja näiden kaikkien seurauksena melkoinen väsymys. Arjen kuormittavuuden lisäksi parisuhdetta saattaa järsiä luottamuspula tai uusperheessä usein koettu ulkopuoliseksi jäämisen kipeä tunne. Oman roolin ja paikan löytäminen uusperheessä voi myös aiheuttaa hämmennystä vastaajissa.

Pariskunta lepää sohvalla ja nauraa.

Yli puolet vastaajista kokivat kumppanin kanssa asioista avoimesti puhumisen ja keskusteluyhteyden löytämisen tärkeimpänä parisuhteen kehittämiskohteena. Parisuhteessa puhumattomuus voi johtua monestakin syystä. Aika usein asioiden aito jakaminen kumppanin kanssa jää arjen kiireiden alle. Kahden ihmisen väliseen kommunikaatioon liittyy vastavuoroisuus, eli pelkkä puhuminen ei vielä useinkaan tuota toivottua lopputulosta; on myös oltava valmis aidosti kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavana. Monelle omista syvistä tunteista ja toiveista puhuminen vaatii aivan erityisen ajan, paikan ja sopivan vireystilan.

On hyvä pyrkiä järjestämään yhdessä sopien  (ja kalenteroimalla!)  säännöllinen ajankohta, milloin asioista olisi kummallekin hyvä hetki puhua. Sopivan paikan järjestämisessä voi nähdä paljonkin vaivaa; yhteinen ulkomaanmatka tai hulppeat kulttuuritreffit kerran kuussa voivat toki virkistää. Tärkeiden asioiden äärelle voi pysähtyä myös lenkkipolulla, saunanlauteilla, makuuhuoneen suljettujen ovien takana tai vaikkapa marketin kahvilassa.

Kokemus on näyttänyt, että parisuhdepuheen areenan järjestäminen vaatii oikeastaan minimissään sen, että siitä on sovittu ja sopimuksesta pyritään pitämään kiinni. Parisuhteessa voi mainiosti hyödyntää työelämästä tuttuja toimintatapoja; viikko- tai kuukausipalaverit pitävät työyhteisön kartalla niin isoista kuin pienistäkin asioista. Toimivan uusperheenkin voi saada niin, että perheen johtokeskus on varannut säännöllisesti ja riittävästi aikaa keskustellakseen siitä, missä nyt mennään, mitä itseasiassa kuuluu ja onko jotain sellaista pientä tai isoa asiaa, josta olisi tärkeää puhua. Toivomme, että uusperheen lapset voisivat nojata aikuisten turvalliseen ja hyvinvoivaan parisuhteeseen.

Viisi vinkkiä uuspareille;

1. Kosketetaan, halataan, pussataan, vaalitaan läheisyyttä
Kiireisen arjen keskellä on varmasti aikaa katsoa toista silmiin, halata tai antaa suukko. On ihanaa käpertyä puolison kainaloon illalla, kun lapset ovat jo menneet nukkumaan.
2. Puhutaan kaikesta ja kuunnellaan
Pienin askelin opetellaan puhumaan kaikesta, olemaan avoimia ja rehellisiä toisillemme. Tunteista puhuminen on joskus vaikeaa, mutta sitäkin antoisampaa. Opettele myös kuuntelemaan puolisoasi, joskus pelkkä kuunteleminenkin auttaa.
3. Ollaan yhteydessä puolisoon
Lähetä hänelle sydämiä whatsappissa, kirjoita runo sähköpostiin tai lähetä vaikka kuva. Spontaanit viestit arjen keskellä pitävät mielen virkeänä. Viestillä on myös helppo sopia yhteisistä asioista, vaikkapa suunnitella tulevia lomamatkoja.
4. Järjestetään yhteistä sekä omaa aikaa
Arjessa pitää muistaa järjestää yhteistä aikaa sekä myös omaa aikaa. Suunnitelkaa yhteisiä hetkiä, laittakaa päivät kalenteriin, varatkaa lastenhoitaja ja nauttikaa. Välillä on kiva lähteä myös ihan spontaanisti vaikkapa lenkille yhdessä.
5. Yllätetään joskus
Pienet yllätykset silloin tällöin pitävät suhteen virkeänä. Osta puolisollesi kukkia tai vaikka hänen herkkusuklaataan. Yllätä leffalipuilla tai valmiiksi ladatulla kahvipannulla. Ihana herkkuiltapala kynttilänvalossa voi johtaa vaikka mihin… Sen ei tarvitse olla mitään suurta ja ihmeellistä, ajatus on tärkein.

Kiitämme kaikkia vastaajia vinkkien antamisesta!

‹ Takaisin