Kaikki se, mitä kannamme repussa uuteen perheeseen

Pariskunta istuu lattialla toisiinsa nojaten ja pohtii tulevaa sisustusta.

Uusperheessä parisuhteen rakastumisvaiheeseen kietoutuu huuman, odotusten ja toiveiden lisäksi kaikuja menneisyydestä. Mukana kulkee siihenastisen eletyn elämän koko kirjo.

On hyvä, jos ex-elämä on käsitelty mahdollisimman pitkälle uusperheen perustamisvaiheessa. Todellisuudessa uusperhe-elämään lähdetään kuitenkin usein varsin nopeassa tahdissa. Uusparin unelmaan onnesta voi tarttua huolia lasten sopeutumisesta uuteen perheeseen ja pelkoja epäonnistumisesta.

Uusperheeseen mahtuu yhtä monta eri vaiheessa olevaa ja toisistaan poikkeavaa tarinaa, kun siinä on jäseniä. Uusperhe synnyttää bonusvanhempia ja -isovanhempia, -sisaruksia ja -lapsia. Jokaisen uuden roolin ja ihmissuhteen muotoutumiselle on hyvä antaa aikaa.

Bonusvanhemmuuden tunteet saattavat yllättää vahvuudellaan,
vaikka olisikin oma kokemus vanhemmuudesta.

Kumppanin lasten vieras tapa toimia voi herättää ihmettelyä, vetäytymistä tai saada jopa raivon partaalle.

Monelle uusperheelliselle tuttu ulkopuolisuuden tunne syntyy arjen pyörityksen keskellä ihan huomaamatta. Perheessä on muistoja, joihin ei ole itse kuulunut. Mitättömältä tuntuva asia voi alkaa kalvaa ja siitä saattaa olla vaikeaa puhua ääneen. Uusperhe-elämään liittyvät kysymykset eivät koskekaan ainoastaan arjen pyörittämisen asioita, vaan minkälaiseksi kukin tuntee olonsa eri tilanteissa.

Ulkopuolisuuden tunne voi alkaa kaihertamaan, kun kumppanisi hakee lapsia exältä sopien suunnitelmia kysymättä mielipidettäsi. Se syntyy kumppanillesi, kun muistelet lapsesi kanssa vanhoja onnellisia tapahtumia.

Vaikeita tunteita voi oppia tunnistamaan, käsittelemään ja sietämään.
Omaa oloa helpottaa, kun tunnistat tunteen ja
voit puhua siitä avoimesti kumppanisi kanssa.

Avoimuus parisuhteessa on sitä, että uusperhe-elämän vaikeistakin tunteista on lupa puhua ja kummallakin on halu löytää yhdessä keinoja vahvistamaan perheen hyvinvointia.

Vertaisten kanssa vaikeille tunteille voi oppia jopa nauramaan. Vertaisten keskustelua tästä ja uusperhevanhemmuudesta voit kuulla lisää tästä Ihanuusperhe-Podcastista. Lisää tukea uusperhe-elämään uusperhevalmennuksista stepapp.fi ja supli.fi– sivustolta.

Elisa Jyllikoski
Stepping-hankkeen hankepäällikkö ja uusperheneuvoja
Suomen Uusperheiden Liitto ry

Kiitämme yhteistyöstä Tukea vanhemmille- sivuston kanssa

‹ Takaisin